Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krupnik grzybowy"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23112
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9571
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2101
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 751
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23112
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9571
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2101
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 751
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
porcje, czas ok. 90 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.
Suszone grzyby starannie oczyść, opłucz, zalej w miseczce wodą, odstaw do namoczenia. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, odlej na sicie, osącz.
Cebulę oraz marchewki oczyść, opłucz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki pokrój w ko stkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż cebulę oraz marchewkę.
zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, namoczone i osączone grzyby oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość gotuj na małym ogniu do miękkości grzybów (ok. 60 min). Pod koniec dodaj ugotowaną kaszę. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Suszone grzyby, podobnie jak świeże, można podawać w potrawce. By były smaczne, warto namoczyć je na noc w mleku, obsmażyć na maśle z cebulką, a potem poddusić z dodatkiem tego samego mleka, w którym się moczyły.Źródło: Świat kobiety