Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Kurczak na ostro"

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • papryczka chili
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • po 3–4 szczypty suszonej bazylii i tymianku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • liście różnych sałat
  • kosteczki pomidora i ew. figi do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak na ostro

Przygotowanie

  1. Filety opłucz, osusz, przełóż do miseczki. Chili rozetnij, usuń pestki, a strączek drobno potnij. Czosnek i szalotkę obierz, posiekaj.

  2. Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym i oliwą. Dodaj chili, cebulę oraz czosnek, skórkę cytrynową i zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Mięso w miseczce zalej marynatą, przemieszaj. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie kilka razy obracaj filety. Na patelni rozgrzej olej. Włóż zamarynowanego kurczaka. Smaż po 4–5 minut z każdej strony.

  4. Gotowe filety potnij w plasterki. Ułóż na półmisku przybranym sałatą i ew. płatkami kwiatów oraz figami. Posyp kosteczkami pomidora.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń