Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w piwie"
Przepis dnia
Przepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska".
Odsłon: 13031
Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyż...
Odsłon: 19567
Kurczak zawsze doskonale upieczony, wilgotny, z chrupiącą skórką. Super!
Odsłon: 422
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 667
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1003
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 431
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 667
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1003
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 431
Składniki
Wymieszaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, szczyptę ziół prowansalskich i olej. Kurczaka umyj, osusz i posmaruj marynatą. Odstaw na całą noc. Butelkę piwa umyj, odklej etykietę i odlej 1/2 piwa do szklanki. Nabij kurczaka na butelkę i postaw stabilnie w brytfance. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Podczas pieczenia kilka razy oblej kurczaka resztą piwa. Rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, żurawinę i posiekane morele. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Duś pod przykryciem.
Upieczonego kurczaka zdejmij z butelki, wypełnij farszem i zapiekaj jeszcze 15 minut.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień
Przepisy Dania główne
Dania główne
Racuchy z jabłkami
Dania główne
Krokiety z pieczarkami
Dania główne
Schab pod pierzynką najlepszy jaki jadłam
Dania główne
Pierś z grilla
Racuchy z jabłkami
Racuchy lubią chyba wszyscy dorośli jak i dzieci. Robi się je szybko i są bar...
Odsłon: 93
Krokiety z pieczarkami
Krokiety są bardzo syte. Z podanych ilości wyszło mi 10 sztuk, co spokojnie n...
Odsłon: 75