Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w piwie"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 219
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 875
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14365
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 219
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 875
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14365
Składniki
Wymieszaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, szczyptę ziół prowansalskich i olej. Kurczaka umyj, osusz i posmaruj marynatą. Odstaw na całą noc. Butelkę piwa umyj, odklej etykietę i odlej 1/2 piwa do szklanki. Nabij kurczaka na butelkę i postaw stabilnie w brytfance. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Podczas pieczenia kilka razy oblej kurczaka resztą piwa. Rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, żurawinę i posiekane morele. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Duś pod przykryciem.
Upieczonego kurczaka zdejmij z butelki, wypełnij farszem i zapiekaj jeszcze 15 minut.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień