Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w piwie"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Składniki
Wymieszaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, szczyptę ziół prowansalskich i olej. Kurczaka umyj, osusz i posmaruj marynatą. Odstaw na całą noc. Butelkę piwa umyj, odklej etykietę i odlej 1/2 piwa do szklanki. Nabij kurczaka na butelkę i postaw stabilnie w brytfance. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Podczas pieczenia kilka razy oblej kurczaka resztą piwa. Rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, żurawinę i posiekane morele. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Duś pod przykryciem.
Upieczonego kurczaka zdejmij z butelki, wypełnij farszem i zapiekaj jeszcze 15 minut.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień