Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w złotej panierce

Kurczak w złotej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4797

Dodano:

Odsłon: 508

akie kotleciki posmakują wielu. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Podałam je z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki

  • 3 filety z kurczaka (ok. 60 dkg)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól, papryka ostra, papryka słodka
  • 1 ząbek czosnku lub granulowany
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w złotej panierce

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka pokroiłam w medaliony.

  2. Rozkłóciłam jajka z majonezem, startym żółtym serem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz taką samą ilością soli.
    Dodałam mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszałam wszystko razem. Przełożyłam do masy pokrojone filety z kurczaka, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 1 godzinę.

  3. Po tym czasie każdy kawałek mięsa wykładałam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam na złoty kolor.
    Usmażone układałam na ręczniku papierowym, by wchłonął się nadmiar tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń