Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z cytryną i miodem"
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 726
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 129
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 400
Polecam.
Odsłon: 469
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 726
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 129
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 400
Polecam.
Odsłon: 469
Składniki
Kurczaka dokładnie umyj, potnij na kawałki i wyfiletuj (wyjmij duże kości). Osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem.
Cytryny porządnie wyszoruj i pokrój w plasterki. Marchew i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dość grube kawałki. Naczynie do zapiekania nasmaruj olejem. Włóż do niego mięso i warzywa. Na wierzch połóż plastry cytryny. Dodaj gałązki tymianku. Włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
Kostkę bulionową rozpuść w ok. 500 ml wody i wlej do piekącego się kurczaka. Wymieszaj miód ze startą skórką z cytryny. Dodaj łyżkę oleju. Wymieszaj na jednolitą masę. Częścią posmaruj kurczaka, a resztą zalej warzywa. Zapiekaj tak długo, aż kurczak i warzywa będą miękkie.
Natychmiast podawaj (w tym samym naczyniu). Danie najlepiej smakuje z białym pieczywem.
Czas przygotowania: 60 minut 480 kcal/1 porcja
Dobry miód
Jeżeli miód w słoiku skrystalizował się, znaczy, że jest... bardzo dobry. Im szybciej to się stało, tym mniej wody zawierał. Skrystalizowany łatwo wyjmiesz łyżką umoczoną we wrzątku.Źródło: Tele Tydzień