Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z cytryną i miodem

Kurczak z cytryną i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4436

Dodano:

Odsłon: 16

Wypróbowany przepis na "Kurczak z cytryną i miodem"

Składniki

  • 1 kurczak
  • 2 cytryny
  • 250 g marchwi
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • starta skórka z 1 cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z cytryną i miodem

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyj, potnij na kawałki i wyfiletuj (wyjmij duże kości). Osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem.

  2. Cytryny porządnie wyszoruj i pokrój w plasterki. Marchew i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dość grube kawałki. Naczynie do zapiekania nasmaruj olejem. Włóż do niego mięso i warzywa. Na wierzch połóż plastry cytryny. Dodaj gałązki tymianku. Włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.

  3. Kostkę bulionową rozpuść w ok. 500 ml wody i wlej do piekącego się kurczaka. Wymieszaj miód ze startą skórką z cytryny. Dodaj łyżkę oleju. Wymieszaj na jednolitą masę. Częścią posmaruj kurczaka, a resztą zalej warzywa. Zapiekaj tak długo, aż kurczak i warzywa będą miękkie.

  4. Natychmiast podawaj (w tym samym naczyniu). Danie najlepiej smakuje z białym pieczywem.

  5. Czas przygotowania: 60 minut 480 kcal/1 porcja

  6. Dobry miód

  7. Jeżeli miód w słoiku skrystalizował się, znaczy, że jest... bardzo dobry. Im szybciej to się stało, tym mniej wody zawierał. Skrystalizowany łatwo wyjmiesz łyżką umoczoną we wrzątku.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń