Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z suszonymi pomidorami, fetą i szałwią

Kurczak z suszonymi pomidorami, fetą i szałwią

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 387

Dodano:

Odsłon: 2859

Jadalne kwiaty to świetne uzupełnienie dania.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • ser feta z krowiego mleka
  • 6 listków szałwii
  • olej rzepakowy około 2 łyżki
  • garść suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • jadalne kwiaty czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz i sól
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś nacinam robiąc kieszeń. Umieszczam w niej pokruszony ser feta (ile się zmieści), kilka listków szałwii i suszone pomidorami. Zamykam wykałaczkami aby się nie rozwaliła w czasie pieczenia i posypuje ziołami prowansalskimi. Wlewam olej rzepakowy na patelnię i mocno nagrzewam. Mięso obsmażam z jednej i drugiej strony, dolewam wina, redukuje, przykrywam i smażę około 10 minut. W tym czasie robię szpinak wg tego przepisu (klik).

    Na talerzu rozsypuje kwiaty czosnku. Kroję pierś na pół i ustawiam jedną stojąco, drugą leżąco. Podaję ze szpinakiem w miseczce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń