Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na sałacie

Łosoś na sałacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Łosoś na sałacie"

Składniki

  • 1 limonka
  • 4 łyżki oliwy
  • 8 szparagów
  • 1 opakowanie mieszanych sałat z liśćmi szpinaku i radicchio
  • 20 dag małych pomidorków
  • 20 dag wędzonego łososia w plasterkach
  • sól
  • cukier
  • biały pieprz
  • świeże zioła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj sos. Limonkę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Wyciśnij z niej sok. Sok z limonki wymieszaj z olejem. Dopraw do smaku cukrem, szczyptą soli, mielonym białym pieprzem i posiekanymi ziołami (bazylia, koperek). Odstaw do schłodzenia.

  2. Szparagi oczyść, odetnij końcówki. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek włóż szparagi (główki powinny wystawać). Gotuj je 5-7 minut. Wyjmij, schłodź w zimnej wodzie, odsącz i poprzekrawaj wzdłuż.

  3. Mieszane sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porozrywaj na mniejsze kawałki, rozłóż do czterech miseczek.

  4. Pomidorki umyj, poprzekrawaj. Plastry wędzonego łososia pokrój na mniejsze kawałki. Do miseczek z sałatą porozkładaj plasterki łososia, szparagi i pomidorki. Zalej przygotowanym sosem, przemieszaj delikatnie. Udekoruj świeżymi ziołami.

  5. Czas ok. 20 min; porcja – 270 kcal, cena 4,20 zł.

  6. Roladki z serem

  7. Kupiłaś więcej wędzonego łososia? Przygotuj roladki. Usmaż 2-3 naleśniki, posmaruj je serkiem kanapkowym, posyp koperkiem, obłóż łososiem i zroluj. Roladki pokrój w plasterki.

  8. Smak każdej sałatki wzbogacą zioła. Do tej kompozycji najlepszy będzie koperek.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń