Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś w brokułach"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8606
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 593
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8606
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 593
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź na sicie. Trzymaj w cieple.
Łososia umyj pod bieżącą wodą, pokrój w dużą kostkę. Skrop sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw na około godzinę.
Zamrożone brokuły wrzuć na osolony wrzątek, krótko zblanszuj, odlej na sicie. Śmietanę wymieszaj razem z mu sztardą, dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Spód i boki naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmaruj zimnym masłem. Na dnie umieść ugotowany i odcedzony ryż. Kawałki łososia układaj na przemian z różyczkami brokułów – tak, aby powstała „szachownica”. Na koniec całość polej śmietanowym sosem.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj danie około 20 minut. Od razu podawaj na stół.
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 5,40 zł.
. Równie smaczny będzie łosoś zapiekany z brokułami oraz makaronem penne.Źródło: Świat kobiety