Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Makaron ugotować w osolonej wodzie.W tym samym czasie obrać i pokroić pieczarki, chwilkę podsmażyć, a potem dusić na małym ogniu ( dodać przyprawy do smaku).Gdy pieczarki trochę dojdą, dorzucić pokrojona w kostki (z plastrów) szynkę. Smażyć razem, aż uzyskamy miękkość i dobry smak. Następnie zetrzeć kostkę sera.Potem do kubka wbić jajka, dodać mleko oraz ser - wymieszać. Ugotowany makaron zmieszać w jednym garnku z pieczarkami i szynką i smażyć na małym ogniu przez 3 min (ciągle mieszając). Na końcu dolać wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszać aż jajko się nie ściągnie, a ser nie rozpuści (ok 1-2 min). Doprawić do smaku. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

mamakacperka4 16 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Zgadzam sie z poprzedniczką, do carbonara nie dajemy pieczarek :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 25 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
Ten sos,który podałaś to napewno nie jest carbonara. Do carbonary dodaje sie boczek a nie szynke, zadnych pieczarek, smietanke najlepiej 36% , żółtko - nie jajko i tarty parmezan, nie zwykły ser żółty.0 Kto głosował? | Odpowiedz