Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaronowe wstęgi ze szparagami i krewetkami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15543
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 172
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15543
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 172
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia i ostudzenia.
Szparagi oczyść, obierz zdrewniałe łodygi. Ustaw je w wysokim naczyniu. Gotuj w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (zielone ok. 8 min, białe 10-15 min).
Ugotowane szparagi ostudź, pokrój na małe kawałki. Krewetki ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, ostudź, a potem skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Majonez utrzyj z białym winem oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Makaron rozłóż na talerze. Posyp szparagami oraz krewetkami. Polej sosem, ozdób koperkiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 3 zł.
Przesiej na stolnicę 2 szklanki mąki, wbij 2 jajka i 4 żółtka. Dodaj szczyptę soli i odrobinę wody. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i pokrój w paski. Pozostaw do przeschnięcia. Gotuj w osolonym wrzątku.Źródło: Świat kobiety