Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaronowe wstęgi ze szparagami i krewetkami"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 331
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 331
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia i ostudzenia.
Szparagi oczyść, obierz zdrewniałe łodygi. Ustaw je w wysokim naczyniu. Gotuj w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (zielone ok. 8 min, białe 10-15 min).
Ugotowane szparagi ostudź, pokrój na małe kawałki. Krewetki ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, ostudź, a potem skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Majonez utrzyj z białym winem oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Makaron rozłóż na talerze. Posyp szparagami oraz krewetkami. Polej sosem, ozdób koperkiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 3 zł.
Przesiej na stolnicę 2 szklanki mąki, wbij 2 jajka i 4 żółtka. Dodaj szczyptę soli i odrobinę wody. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i pokrój w paski. Pozostaw do przeschnięcia. Gotuj w osolonym wrzątku.Źródło: Świat kobiety