Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mielone z królika"
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 378
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1449
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5645
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 314
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 378
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1449
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5645
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 314
Składniki
Oczyść tuszkę królika (mrożone mięso rozmroź), podziel na mniejsze porcje. Warzywa obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Zeszklij na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte warzywa, chwilę smaż razem.
Podsmażone warzywa zalej wodą. Dodaj mięso królika oraz pół łyżeczki soli. Duś na małym ogniu do miękkości. Ugotowane mięso wyjmij, usuń kości. Zmiel razem ze słoniną. Dodaj odcedzone z wywaru warzywa.
Wbij jajko. Wyrób mię sno-warzywną masę. Wedle potrzeby zagęść ją bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i zmielonym zielem angielskim.
Z przygotowanej masy uformuj płaskie kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Ostrożnie wkładaj kotlety i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
porcje, czas ok. 120 min; sztuka – 610 kcal, cena 5,70 zł.
Mięso królika przed gotowaniem czy pieczeniem warto zamarynować w mieszance białego wina, bazylii, tymianku, soli, pieprzu i rozdrobnionego liścia laurowego. Królik skruszeje i będzie aromatyczny.Źródło: Świat kobiety