Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z budyniem i dynią

Naleśniki z budyniem i dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Naleśniki z budyniem i dynią"

Składniki

  • Na naleśniki: 13 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • szczypta soli; Na 30 dag purée z dyni
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • bita śmietana
  • polewa czekoladowa
  • polewa karmelowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki z budyniem i dynią

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Do suchych składników wbij jajka, wlej 100 ml mleka, zmiksuj. Następnie wlej pozostałe mleko oraz śmietankę kremówkę i miksuj tak długo, aż ciasta dokładnie się połączą. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto i smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.

  2. Do rondelka wlej 1 i 1 szklanki mleka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Do miseczki wsyp obie mąki, dodaj żółtko oraz pozostałe mleko, zmiksuj. Wlej do gotującego się mleka, dodaj purée z dyni, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudź. Naleśniki posmaruj budyniem dyniowym, zwiń w ruloniki. Udekoruj polewą czekoladową i karmelową. Podawaj z kleksem bitej śmietany.

  3. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 200 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń