Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tania i smaczna potrawa, której przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8382
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 495
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8382
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 495
Składniki
Ziemniaki ze skórką umyć, włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować pod przykryciem około 30 min, następnie odcedzić, odstawić do ostygnięcia, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Boczek bez chrząstek oraz oczyszczoną i umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wysmażyć na nim boczek na małym ogniu, po czym dodać posiekaną cebulę.
Do cebuli z boczkiem dodać pokrojone ziemniaki i paprykę i całość przyprawić solą i pieprzem.
Szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Jajka roztrzepać, po czym wymieszać z mlekiem i mąką. Masę przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać połowę szczypiorku.
Masę jajeczną wlać na patelnię z boczkiem oraz warzywami i smażyć pod przykryciem około 10 min na małym ogniu, dopóki się nie zetnie, sama powierzchnia powinna być tylko lekko ścięta. Omlet zsunąć z patelni na duży talerz, posypać resztą szczypiorku i podawać. Do dania pasuje sałatka z pomidorów oraz zimne piwo.