Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orientalny dżem truskawkowy"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 276
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 472
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 276
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 472
Składniki
Truskawki umyj starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie, usuń szypułki. Całe owoce wsyp do rondla. Dodaj cukier, przemieszaj. Odstaw całość w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie rondel ustaw na kuchence. Gotuj truskawki na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj całą laskę cynamonu i goździki. Wsyp obrany, starty na tarce o małych oczkach imbir i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj dalej, mieszając, aż owoce zrobią się szkliste.
Słoiki wyparz wrzątkiem. Z masy owocowej usuń laskę cynamonu oraz goździki. Orientalny dżem truskawkowy przełóż do słoików. Zamknij, pasteryzuj ok. 15 minut.
czas ok. 150 min; porcja – 770 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety