Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orientalny dżem truskawkowy"
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2851
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3926
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2851
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3926
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Składniki
Truskawki umyj starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie, usuń szypułki. Całe owoce wsyp do rondla. Dodaj cukier, przemieszaj. Odstaw całość w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie rondel ustaw na kuchence. Gotuj truskawki na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj całą laskę cynamonu i goździki. Wsyp obrany, starty na tarce o małych oczkach imbir i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj dalej, mieszając, aż owoce zrobią się szkliste.
Słoiki wyparz wrzątkiem. Z masy owocowej usuń laskę cynamonu oraz goździki. Orientalny dżem truskawkowy przełóż do słoików. Zamknij, pasteryzuj ok. 15 minut.
czas ok. 150 min; porcja – 770 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety