Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orientalny dżem truskawkowy"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 238
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 238
Składniki
Truskawki umyj starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie, usuń szypułki. Całe owoce wsyp do rondla. Dodaj cukier, przemieszaj. Odstaw całość w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie rondel ustaw na kuchence. Gotuj truskawki na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj całą laskę cynamonu i goździki. Wsyp obrany, starty na tarce o małych oczkach imbir i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj dalej, mieszając, aż owoce zrobią się szkliste.
Słoiki wyparz wrzątkiem. Z masy owocowej usuń laskę cynamonu oraz goździki. Orientalny dżem truskawkowy przełóż do słoików. Zamknij, pasteryzuj ok. 15 minut.
czas ok. 150 min; porcja – 770 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety