Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone chlebowe łódki (pastrmajlija)

Pieczone chlebowe łódki (pastrmajlija)

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7984

Dodano:

Odsłon: 26

Smaczny pomysł na "Pieczone chlebowe łódki (pastrmajlija)"

Składniki

  • Szklanka letniego mleka
  • 7 g (torebka) suszonych drożdży
  • duża szczypta cukru
  • 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki
  • sól
  • łyżka oliwy
  • jajko
  • roztrzepane
  • 2 łyżki ziaren sezamu. łyżka oliwy
  • cebula
  • drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki zataru
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 szklanki natki
  • posiekanej
  • skórka starta z 1/2 cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone chlebowe łódki (pastrmajlija)

Przygotowanie

  1. Rozpuść w mleku drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj rozpuszczone drożdże i oliwę. Wymieszaj czubkiem noża, a potem zagnieć ręcznie ciasto (10 minut). Posmaruj oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na godzinę.

  2. Na farsz podsmaż na oliwie cebulę i czosnek (4-5 minut). Dodaj mięso. Smaż 4-5 minut. Dodaj przecier i przyprawy. Smaż minutę, wsyp natkę i skórkę. Wymieszaj, odstaw.

  3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.

  4. Ciasto podziel na 4 porcje i każdą część rozwałkuj do wym. 15 x 25 cm. Wyłóż farsz na ciasto, pozostawiając wolne 2 cm dookoła. Chwyć krótsze brzegi placków i sklej je, tak aby powstały niezamknięte pierogi. Posmaruj ciasto jajkiem, posyp sezamem.

  5. Wstaw do piekarnika, piecz 15-20 minut, aż się zezłocą. Podawaj posypane kolendrą, z gęstym jogurtem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń