Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierogi z kapustą

Pieczone pierogi z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6584

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Pieczone pierogi z kapustą"

Składniki

  • 75 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 200 g suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 2-3 średnie cebule
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2-4 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone pierogi z kapustą

Przygotowanie

  1. Namocz grzyby na noc. Drożdże wymieszaj z cukrem i odrobiną letniego mleka. Na stolnicę wysyp mąkę i posiekaj. Dodaj śmietanę, mleko, żółtko, szczyptę soli i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 30 min. Poszatkowaną kapustę gotuj w osolonej wodzie godzinę. Dodaj obgotowane i posiekane grzyby oraz podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulę.

  2. Wymieszaj i odciśnij na sicie. Dopraw do smaku, dodaj jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły.

  3. Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj kółka i na środku nakładaj kapustę. Ulep pierogi, ułóż na blasze i pozostaw pod ściereczką na 15 min. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 20 min w 150°C.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń