Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieróg calzone nadziewany pieczarkami"
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 87
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4421
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 254
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 87
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4421
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 254
Składniki
Pestki słonecznika i dyni posiekaj. Przygotuj porcję podstawowego ciasta. Do składników podstawowych dodaj posiekane wcześniej pestki oraz sezam. Ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę bazylii odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pomidory. Sos gotuj bez przykrycia, aż zgęstnieje. Pod koniec przypraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z bazylią. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Podsmaż je na reszcie oliwy. Ser zetrzyj.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 30 cm. Przykryj go plasterkami salami. Pozostaw wolne brzegi. Wędlinę posmaruj sosem pomidorowym. Nałóż pieczarkowe nadzienie. Oprósz solą i pieprzem. Placek złóż na pół i mocno zlep brzegi.
Pieróg przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie podrosło. Następnie wierzch posmaruj wodą. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 25 minut. Udekoruj resztą bazylii.Źródło: Tina