Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieróg calzone nadziewany pieczarkami"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Pestki słonecznika i dyni posiekaj. Przygotuj porcję podstawowego ciasta. Do składników podstawowych dodaj posiekane wcześniej pestki oraz sezam. Ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę bazylii odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pomidory. Sos gotuj bez przykrycia, aż zgęstnieje. Pod koniec przypraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z bazylią. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Podsmaż je na reszcie oliwy. Ser zetrzyj.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 30 cm. Przykryj go plasterkami salami. Pozostaw wolne brzegi. Wędlinę posmaruj sosem pomidorowym. Nałóż pieczarkowe nadzienie. Oprósz solą i pieprzem. Placek złóż na pół i mocno zlep brzegi.
Pieróg przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie podrosło. Następnie wierzch posmaruj wodą. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 25 minut. Udekoruj resztą bazylii.Źródło: Tina