Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieróg calzone nadziewany pieczarkami"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21113
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 727
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21113
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 727
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Składniki
Pestki słonecznika i dyni posiekaj. Przygotuj porcję podstawowego ciasta. Do składników podstawowych dodaj posiekane wcześniej pestki oraz sezam. Ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę bazylii odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pomidory. Sos gotuj bez przykrycia, aż zgęstnieje. Pod koniec przypraw go do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z bazylią. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Podsmaż je na reszcie oliwy. Ser zetrzyj.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 30 cm. Przykryj go plasterkami salami. Pozostaw wolne brzegi. Wędlinę posmaruj sosem pomidorowym. Nałóż pieczarkowe nadzienie. Oprósz solą i pieprzem. Placek złóż na pół i mocno zlep brzegi.
Pieróg przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie podrosło. Następnie wierzch posmaruj wodą. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 25 minut. Udekoruj resztą bazylii.Źródło: Tina