Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka z ryżem.

Pierś z kurczaka z ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 1639

Aromatyczna wersja popularnej potrawy,szybko,tanio i ze smakiem :)

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • Półtora szklanki białego ryżu
  • Cebula biała
  • Czosnek (ząbek)
  • Pieprz,sól
  • Przyprawa curry
  • Przyprawa do złocistego kurczaka (opcjonalnie)
  • 2 Łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę,można w piórka :)
    Czosnek siekam drobniutko,można przecisnąć przez preskę.

  2. Piersi myje,a następnie osuszam papierowym ręcznikiem,kroję w kostkę.Posypuje przyprawami,tak aby wszystkie kawałki były nimi pokryte.Można wymieszać wszystko np w misce.

  3. Na patelni rozgrzewam olej,podsmażam cebulkę wraz z czosnkiem,tylko do momentu zeszklenia cebuli.Dodaję kurczaka i mieszam wszystkie składniki.
    Podsmażam kilka minut,po czym dolewam szklankę wody,zmniejszam ogień,przykrywam pokrywką i duszę około 10 minut.

  4. Ryż płucze,zalewam wodą,w tym przypadku na półtorej szklanki ryżu potrzeba trzech szklanek wody.Gotuję według zaleceń producenta.Można użyć ryżu w saszetkach ;)

  5. Gdy ryż jest ugotowany a mięsko miękkie,łącze je ze sobą.

    Gotowe ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń