Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne żeberka"
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 50
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1524
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 301
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3292
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 650
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 50
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1524
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 301
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3292
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 650
Składniki
Żeberka umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Podziel wzdłuż kostek na cztery porcje lub pozostaw w całości. Umieść w dużej misce.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Przełóż do miski z mięsem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp pół łyżeczki mielonego chili (lub posiekany strąk). Dodaj do żeberek.
Utrzyj po 2 łyżki oleju i keczupu z miodem. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny. Powstałą marynatę dopraw do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą oraz pieprzem. Polej żeberka, starannie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na godzinę.
Żeberka z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Wlej do środka kilka łyżek wody. Rękaw umieść w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie. Piecz 80 min w temp. 180 st. 10 min przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby żeberka się przypiekły.
porcje, czas ok. 110 min; porcja – 510 kcal, cena 4,30 zł.
. Żeberka krócej będą się piekły, gdy wcześniej je obgotujesz.Źródło: Świat kobiety