Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne żeberka w kapuście kwaszonej"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8724
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 81
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8724
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 81
Składniki
Żeberka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na porcje. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek umyj, osusz, pokrój w plasterki. Żeberka włóż do miski. Dodaj chili, dopraw słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Kapustę opłucz, osącz, dobrze odciśnij i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę oczyść, umyj, zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Dodaj marchewkę. Smaż razem chwilę. Potem dołóż kapustę. Podlej odrobiną wody. Wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Przypraw vegetą oraz przyprawą do dań z kapusty. Duś ok. 40 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim przyprawione żeberka. Podgotowaną kapustę odcedź, dobrze osącz, połowę rozłóż na spodzie żaroodpornej formy. Na tym ułóż żeberka. Mięso przykryj resztą kapusty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 90 minut. Udekoruj rozmarynem.Źródło: Naj