Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne żeberka w kapuście kwaszonej"
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1583
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 437
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1583
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 437
Składniki
Żeberka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na porcje. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek umyj, osusz, pokrój w plasterki. Żeberka włóż do miski. Dodaj chili, dopraw słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Kapustę opłucz, osącz, dobrze odciśnij i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę oczyść, umyj, zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Dodaj marchewkę. Smaż razem chwilę. Potem dołóż kapustę. Podlej odrobiną wody. Wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Przypraw vegetą oraz przyprawą do dań z kapusty. Duś ok. 40 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim przyprawione żeberka. Podgotowaną kapustę odcedź, dobrze osącz, połowę rozłóż na spodzie żaroodpornej formy. Na tym ułóż żeberka. Mięso przykryj resztą kapusty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 90 minut. Udekoruj rozmarynem.Źródło: Naj