Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1315
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 56
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1315
Propozycja na salsę wzbogaconą o pistacje.
Odsłon: 56
Składniki
Sos Składniki: 2 łyżki ketchupu 1 łyżka wody, 1 łyżeczki oliwy ½ łyżeczki octu winnego 60 ml soku z cytryny, 1 posiekana cebula, 1/2 łyżeczki cukru karmelizowanego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczki przyprawy do zup 1 łyżka startego selera sól, pieprz papryka w proszku Sposób przyrządzenia: Cebulę smażyć w oleju aż zbrązowieje, dodać pozostałe składniki, zamieszać, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 20 min. Zmiksować Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty. Ciasto. Składniki: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Sposób przyrządzenia: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Obkład Składniki: 30 dkg pieczonego mięsa z kurczaka 1 duża czerwona cebula rozmaryn oliwa 25 dkg tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Kurczaka pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć kurczaka i cebulę. Na wierzchu ułożyć ser. Posypać posiekanym rozmarynemi posmarować resztą sosu. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.