Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna potrawka pomidorowa z papryką i soczewicą.
To jedna z odmian sałatki Cezar. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sał...
Odsłon: 90
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i wa...
Odsłon: 77
To jedna z odmian sałatki Cezar. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sał...
Odsłon: 90
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i wa...
Odsłon: 77
Składniki
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min.
Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze soku pomidorowego. Podajemy z chlebem.