Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna potrawka pomidorowa z papryką i soczewicą.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 71
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 125
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 71
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 125
Składniki
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min.
Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze soku pomidorowego. Podajemy z chlebem.