Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na roladę szpinakową"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Szpinak podsmaż na maśle, aby odparował cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą oraz pieprzem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.
Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z wystudzonym szpinakiem. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej masę szpinakową. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.
Gorące ciasto połóż na ściereczce i zdejmij papier. Ciasto zawiń (zroluj) wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką, wystudź.
Do miseczki włóż serek, jogurt oraz chrzan. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.
Ciasto rozwiń, posmaruj masą serową i rozłóż plastry łososia. Zwiń formując roladę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na kilka godzin.
60 minut
Porcja: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie