Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na roladę szpinakową

Przepis na roladę szpinakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Przepis na roladę szpinakową"

Składniki

  • 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 20 dag serka kremowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • 15-20 dag wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz biały
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przepis na roladę szpinakową

Przygotowanie

  1. Szpinak podsmaż na maśle, aby odparował cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą oraz pieprzem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.

  2. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z  wystudzonym szpinakiem. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.

  3. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej masę szpinakową. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.

  4. Gorące ciasto połóż na ściereczce i zdejmij papier. Ciasto zawiń (zroluj) wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką, wystudź.

  5. Do miseczki włóż serek, jogurt oraz chrzan. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.

  6. Ciasto rozwiń, posmaruj masą serową i rozłóż plastry łososia. Zwiń formując roladę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na kilka godzin.

  7. 60 minut

  8. Porcja: 160 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń