Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna Lasagne

Pyszna Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 12159

Pyszna, troszkę pracy ale efekty czuć po pierwszym kawałku :)

Składniki

  • makaron do lasagne, 9 płatków
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • mleko, półtora szklanki
  • sól i pieprz, do smaku
  • mięso mielone, pół kilo
  • sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary, jeden
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • oregano i bazylia, do smaku
  • ser żółty, 20-30 dkg
  • masło(do wysmarowania naczynia żaroodpornego), trochę
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pyszna Lasagne

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

  2. Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

  3. Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką .Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać to znak że lasagne jest ok do jedzenia :)

  5. Zajadamy się pyszniutką lasagne! ;) Smacznego ;) :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona_s 15 kwietnia 2012 bez sensu; na co przepisywać (i jeszcze tu umieszczać) przpis, który jest na opakowaniu??? zero ambicji, żenujące.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etiudka74 14 kwietnia 2012 Wygląda przepysznie---muszę wypróbować :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń