Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 58
Dodano: 05.02.2011
Odsłon: 1741
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Kurczaka opłukać,oczyścić z błon,pokroić na płaty pożądanej grubości
Delikatnie posolić,obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej (oliwę) z łyżką masła. Smażyć z jednej strony,przewrócić i po chwili gdy już będzie prawie usmażony kłaść na kurczaku plasterki szynki, na nie plasterki serka topionego
Kurczaka podlać winem i przykryć. Dusić chwilę,tak by topiący się ser połączył się z winem.
Większa ilość sera da bardziej serowy smak,większa ilość wina -bardziej wytrawny.W oryginalnym przepisie kurczaka podlewamy "marsalą" acz jest trudna do zdobycia
Kurczaka podajemy z frytkami,półksiężycami z ziemniaków, bukietem warzyw, sałatą, ew pieczywem,czyli- wedle uznania
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)