Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Racuchy bakaliowe polane śmietaną"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24981
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24981
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Składniki
Orzechy grubo posiekaj, zalej wrzątkiem i po 5 min osącz na sitku. Wymieszaj z miodem i skarmelizuj na patelni. Przełóż na talerz, wystudź. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj maślankę, wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej mąkę z solą i sodą. Mieszankę przesyp do masy maślankowej, zmiksuj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min, aby ciasto odpoczęło.
Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do ciasta i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj do masy 2/3 skarmelizowanych orzechów, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto, formując placuszki. Na każdym połóż 2–3 plasterki jabłka. Usmaż je na złoty kolor, osącz z tłuszczu. Polej śmietaną, posyp resztą orzechów.
Jeszcze lepszy smak!
Do ciasta maślankowo-orzechowego dodaj 3 łyżki wiórków kokosowych albo 1/2 szkl. grubo startej gorzkiej czekolady.Źródło: Tina