Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wymaga to risotto szczególnego nakładu pracy. W pewnym momencie robi się samo :) Fajny pomysł na obiad po pracy.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2263
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101829
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6231
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2263
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101829
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6231
Składniki
Rozgrzałam masło na patelni i wyłożyłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony i równocześnie dodałam paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę i posiekany czosnek. Chwilę wszystko smażyłam i dodałam zielony groszek. Podlałam bulionem i dolałam wino. Dodałam szczyptę pokruszonego szafranu. Dosypałam ryż. Dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszałam. Gotowałam do momentu aż ryż wchłonął płyny tak ok. 15 - 20 minut.
Kiedy wchłonął ryż bulion i wino przykryłam pokrywką i odstawiłam na 15 minut by wszystko naszło smakiem. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki: * miałam groszek konserwowy odsączony z zalewy, może być mrożony bądź świeży w sezonie * miałam wino białe półwytrawne * nie soliłam i nie przyprawiałam niczym, ponieważ bulion sam w sobie miał już te smaki. Miałam bulion drobiowy * zamiast koncentratu pomidorowego można dodać pokrojonego w kostkę dużego pomidora