Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wymaga to risotto szczególnego nakładu pracy. W pewnym momencie robi się samo :) Fajny pomysł na obiad po pracy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14037
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15913
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6424
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14037
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15913
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6424
Składniki
Rozgrzałam masło na patelni i wyłożyłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony i równocześnie dodałam paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę i posiekany czosnek. Chwilę wszystko smażyłam i dodałam zielony groszek. Podlałam bulionem i dolałam wino. Dodałam szczyptę pokruszonego szafranu. Dosypałam ryż. Dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszałam. Gotowałam do momentu aż ryż wchłonął płyny tak ok. 15 - 20 minut.
Kiedy wchłonął ryż bulion i wino przykryłam pokrywką i odstawiłam na 15 minut by wszystko naszło smakiem. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki: * miałam groszek konserwowy odsączony z zalewy, może być mrożony bądź świeży w sezonie * miałam wino białe półwytrawne * nie soliłam i nie przyprawiałam niczym, ponieważ bulion sam w sobie miał już te smaki. Miałam bulion drobiowy * zamiast koncentratu pomidorowego można dodać pokrojonego w kostkę dużego pomidora