Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem na winie

Risotto z kurczakiem na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1456

Dodano:

Odsłon: 316

Nie wymaga to risotto szczególnego nakładu pracy. W pewnym momencie robi się samo :) Fajny pomysł na obiad po pracy.

Składniki

  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • 30 dkg ryżu do risotto
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli (mała)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 150 ml wina białego
  • ok. 6-8 łyżek groszku zielonego
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • szafran
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzałam masło na patelni i wyłożyłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony i równocześnie dodałam paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę i posiekany czosnek. Chwilę wszystko smażyłam i dodałam zielony groszek.
    Podlałam bulionem i dolałam wino. Dodałam szczyptę pokruszonego szafranu.
    Dosypałam ryż. Dodałam 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszałam.

    Gotowałam do momentu aż ryż wchłonął płyny tak ok. 15 - 20 minut.

  2. Kiedy wchłonął ryż bulion i wino przykryłam pokrywką i odstawiłam na 15 minut by wszystko naszło smakiem.
    Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

  3. Notatki:
    * miałam groszek konserwowy odsączony z zalewy, może być mrożony bądź świeży w sezonie
    * miałam wino białe półwytrawne
    * nie soliłam i nie przyprawiałam niczym, ponieważ bulion sam w sobie miał już te smaki. Miałam bulion drobiowy
    * zamiast koncentratu pomidorowego można dodać pokrojonego w kostkę dużego pomidora

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń