Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z wędzonym boczkiem"
Pyszne i proste risotto z kurczakiem i warzywami. Idealne na obiad i kolacje....
Odsłon: 8353
Szybkie, jednogarnkowe i pożywne danie dla całej rodziny :)
Odsłon: 707
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12171
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 83
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4225
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12171
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 83
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4225
Składniki
ok. 30 minut
Cebulę obrać, posiekać. Odłożyć 4 plasterki boczku, resztę pokroić na kawałeczki, wysmażyć na chrupko w garnku. Boczek wyjąć, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć ryż, krótko razem podsmażyć. Zalać połową bulionu i sokiem jabłkowym. Gotować na małym płomieniu ok. 20 minut.
Nieco parmezanu zetrzeć na grube wiórki, resztę sera zetrzeć bardzo drobno. Pozostały bulion wlać do gotującego się ryżu. Dołożyć wysmażony boczek.
Sałatę opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę porwać w paski. Tymianek opłukać, osuszyć, posiekać. Jabłko umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Pozostałe plasterki boczku wysmażyć na chrupko. 3 Ryż wymieszać z sałatą, tymiankiem, jabłkiem oraz drobno startym parmezanem.
Risotto przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować odłożoną sałatą, plasterkami boczku i grubymi wiórkami parmezanu.
Na risotto bierzemy ryż okrągły, np. odmiany arborio. Ryżu nie płuczemy – skrobia jest bardzo ważna dla kleistości potrawy. Bulion do risotto dodajemy zawsze gorący!Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Dania główne
Pierogi z mięsem surowym
Dania główne
Karkówka w warzywach
Dania główne
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 18
Pierogi z mięsem surowym
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 83