Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z wędzonym boczkiem"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99116
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1949
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5794
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5794
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99116
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1949
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5794
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5794
Składniki
ok. 30 minut
Cebulę obrać, posiekać. Odłożyć 4 plasterki boczku, resztę pokroić na kawałeczki, wysmażyć na chrupko w garnku. Boczek wyjąć, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć ryż, krótko razem podsmażyć. Zalać połową bulionu i sokiem jabłkowym. Gotować na małym płomieniu ok. 20 minut.
Nieco parmezanu zetrzeć na grube wiórki, resztę sera zetrzeć bardzo drobno. Pozostały bulion wlać do gotującego się ryżu. Dołożyć wysmażony boczek.
Sałatę opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę porwać w paski. Tymianek opłukać, osuszyć, posiekać. Jabłko umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Pozostałe plasterki boczku wysmażyć na chrupko. 3 Ryż wymieszać z sałatą, tymiankiem, jabłkiem oraz drobno startym parmezanem.
Risotto przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować odłożoną sałatą, plasterkami boczku i grubymi wiórkami parmezanu.
Na risotto bierzemy ryż okrągły, np. odmiany arborio. Ryżu nie płuczemy – skrobia jest bardzo ważna dla kleistości potrawy. Bulion do risotto dodajemy zawsze gorący!Źródło: Życie na gorąco