Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z wędzonym boczkiem"
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 959
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3102
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 959
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3102
Składniki
ok. 30 minut
Cebulę obrać, posiekać. Odłożyć 4 plasterki boczku, resztę pokroić na kawałeczki, wysmażyć na chrupko w garnku. Boczek wyjąć, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć ryż, krótko razem podsmażyć. Zalać połową bulionu i sokiem jabłkowym. Gotować na małym płomieniu ok. 20 minut.
Nieco parmezanu zetrzeć na grube wiórki, resztę sera zetrzeć bardzo drobno. Pozostały bulion wlać do gotującego się ryżu. Dołożyć wysmażony boczek.
Sałatę opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę porwać w paski. Tymianek opłukać, osuszyć, posiekać. Jabłko umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Pozostałe plasterki boczku wysmażyć na chrupko. 3 Ryż wymieszać z sałatą, tymiankiem, jabłkiem oraz drobno startym parmezanem.
Risotto przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować odłożoną sałatą, plasterkami boczku i grubymi wiórkami parmezanu.
Na risotto bierzemy ryż okrągły, np. odmiany arborio. Ryżu nie płuczemy – skrobia jest bardzo ważna dla kleistości potrawy. Bulion do risotto dodajemy zawsze gorący!Źródło: Życie na gorąco