Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z wędzonym boczkiem"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3221
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422288
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2306
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3221
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422288
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2306
Składniki
ok. 30 minut
Cebulę obrać, posiekać. Odłożyć 4 plasterki boczku, resztę pokroić na kawałeczki, wysmażyć na chrupko w garnku. Boczek wyjąć, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć ryż, krótko razem podsmażyć. Zalać połową bulionu i sokiem jabłkowym. Gotować na małym płomieniu ok. 20 minut.
Nieco parmezanu zetrzeć na grube wiórki, resztę sera zetrzeć bardzo drobno. Pozostały bulion wlać do gotującego się ryżu. Dołożyć wysmażony boczek.
Sałatę opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę porwać w paski. Tymianek opłukać, osuszyć, posiekać. Jabłko umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Pozostałe plasterki boczku wysmażyć na chrupko. 3 Ryż wymieszać z sałatą, tymiankiem, jabłkiem oraz drobno startym parmezanem.
Risotto przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem udekorować odłożoną sałatą, plasterkami boczku i grubymi wiórkami parmezanu.
Na risotto bierzemy ryż okrągły, np. odmiany arborio. Ryżu nie płuczemy – skrobia jest bardzo ważna dla kleistości potrawy. Bulion do risotto dodajemy zawsze gorący!Źródło: Życie na gorąco