Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 55

Wypróbowany przepis na "Schab w galarecie"

Składniki

  • 80 dag schabu
  • 20 dag śliwek suszonych
  • 1 i 1/5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 puszka brzoskwiń
  • czubata łyżka żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • słodka mielona papryka
  • zioła oraz śliwki suszone do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w galarecie

Przygotowanie

  1. Schab przypraw i nafaszeruj. Łyżkę soli wymieszaj z majerankiem oraz pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę (ew. obierz i drobniutko posiekaj), wymieszaj z przyprawami.

  2. Mięso umyj, wytrzyj do sucha, natrzyj przygotowaną mieszanką - wcieraj kilka minut, żeby mięso pięknie pachniało. W schabie nożem z długim ostrzem wytnij głęboką kieszeń. Na przemian wkładaj do niej po kawałku masła i po śliwce.

  3. Otwór w mięsie zepnij wykałaczkami albo zaszyj mocną nitką. Schab z wierzchu natrzyj słodką papryką. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez godzinę.

  4. Wystudź. Brzoskwinie osącz, potnij na spore cząstki. Zioła opłucz, gałązki podziel na mniejsze kawałki. Ostudzone mięso pokrój w plastry.

  5. Przygotuj galaretę. Bulion zagotuj. Żelatynę namocz w winie. Gdy spęcznieje, rozpuść ją w bulionie. Schab ułóż na półmisku. Obłóż brzoskwiniami i suszonymi śliwkami. Udekoruj ziołami. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

  6. : do bulionu dodaj szczyptę kurkumy – zyska piękny kolor.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń