Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Stek wołowy w zalewie imbirowej"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Papryczki chili umyj, rozkrój i oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ drobno posiekaj. Ciemny cukier, ocet ryżowy i sos sojowy dokładnie wymieszaj w większej misce. Dodaj starty czosnek i imbir, pokrojone papryczki, sól, a następnie wlej oliwę.
Łatę wołową umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie usuń błony i pokrój na cztery porcje jednakowej wielkości. Mięso posyp solą i włóż do wcześniej przygotowanej marynaty. Dobrze je w niej obtocz. Dodaj oregano i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij mięso 20 minut przed grillowaniem.
Marynowane steki połóż na rozgrzanym grillu (możesz je zawinąć w folię aluminiową) i piecz przez ok. 7 minut z każdej strony. Gotowe steki odłóż na 2 minuty w ciepłe miejsce, następnie pokrój je w plastry i posól. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i mieszanką sałat z pomidorkami.Źródło: Na żywo