Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki wołowe"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4177
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 221
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 749
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3599
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4177
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 221
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 749
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3599
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 7,80 zł.
Polędwicę opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oliwy, musztardy, przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego czosnku, soli, pieprzu i suszonego rozmarynu do smaku.
Mięso włóż do miski z marynatą, starannie przemieszaj. Odstaw pod przykryciem na pół godziny (w pokojowej temperaturze).
W tym czasie paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Oczyść kapelusze niedużych pieczarek. Obraną cebulę pokrój na większe kawałki. Opłucz i osusz kilka pomidorków koktajlowych.
Na szpadki do szaszłyków nadziewaj kawałki zamarynowanego mięsa, papryki i cebuli, pieczarki oraz pomidorki. Szaszłyki ułóż na kratce w piekarniku. Grilluj, obracając szpadki, 10-15 min.
Tańsza wersja
Dobra wołowina, np. z polędwicy, jest droga. Tańsze kawałki (np. szponder) nadają się zaś do du szenia. Jeśli więc chcesz zrobić szaszłyki i nie wydać fortuny, zastąp wołowinę polędwiczką wieprzową.Źródło: Świat kobiety