Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki wołowe"
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 200
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 39
Dziś przedstawiam kolejny przepis prostej kuchni włoskiej (cucina povera), a...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 200
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 39
Dziś przedstawiam kolejny przepis prostej kuchni włoskiej (cucina povera), a...
Odsłon: 34
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 7,80 zł.
Polędwicę opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oliwy, musztardy, przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego czosnku, soli, pieprzu i suszonego rozmarynu do smaku.
Mięso włóż do miski z marynatą, starannie przemieszaj. Odstaw pod przykryciem na pół godziny (w pokojowej temperaturze).
W tym czasie paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Oczyść kapelusze niedużych pieczarek. Obraną cebulę pokrój na większe kawałki. Opłucz i osusz kilka pomidorków koktajlowych.
Na szpadki do szaszłyków nadziewaj kawałki zamarynowanego mięsa, papryki i cebuli, pieczarki oraz pomidorki. Szaszłyki ułóż na kratce w piekarniku. Grilluj, obracając szpadki, 10-15 min.
Tańsza wersja
Dobra wołowina, np. z polędwicy, jest droga. Tańsze kawałki (np. szponder) nadają się zaś do du szenia. Jeśli więc chcesz zrobić szaszłyki i nie wydać fortuny, zastąp wołowinę polędwiczką wieprzową.Źródło: Świat kobiety