Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki wołowe"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9859
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2490
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1627
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 599
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3765
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9859
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2490
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1627
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 599
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3765
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 7,80 zł.
Polędwicę opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oliwy, musztardy, przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego czosnku, soli, pieprzu i suszonego rozmarynu do smaku.
Mięso włóż do miski z marynatą, starannie przemieszaj. Odstaw pod przykryciem na pół godziny (w pokojowej temperaturze).
W tym czasie paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Oczyść kapelusze niedużych pieczarek. Obraną cebulę pokrój na większe kawałki. Opłucz i osusz kilka pomidorków koktajlowych.
Na szpadki do szaszłyków nadziewaj kawałki zamarynowanego mięsa, papryki i cebuli, pieczarki oraz pomidorki. Szaszłyki ułóż na kratce w piekarniku. Grilluj, obracając szpadki, 10-15 min.
Tańsza wersja
Dobra wołowina, np. z polędwicy, jest droga. Tańsze kawałki (np. szponder) nadają się zaś do du szenia. Jeśli więc chcesz zrobić szaszłyki i nie wydać fortuny, zastąp wołowinę polędwiczką wieprzową.Źródło: Świat kobiety