Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sznycle z indyka zapiekane z bakłażanem i pomidorami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8410
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1223
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10122
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4619
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8410
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1223
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10122
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4619
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 667
Składniki
Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki. Posól je z obu stron i odłóż na 20 minut, by puściły gorzki sok.
Sznycle z indyka umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, nadając im owalny kształt. Mięso posól, posyp pieprzem i przyprawą do drobiu. Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę pszenną z kukurydzianą. Jajko wbij na głęboki talerz, roztrzep widelcem.
Na osobny talerz wsyp tartą bułkę. Mięso obtocz najpierw w mące, potem panieruj w jajkach i tartej bułce. Panierkę mocno dociśnij do kotletów. Potem włóż je na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem. Smaż ok. 10 min (z obu stron).
Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Plasterki bakłażana opłucz, osusz. Sznycle ułóż w żaroodpornej formie. Na każdym połóż plasterek bakłażana oraz 2-3 plasterki pomidora. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj ok. 10 min, aż ser się stopi.
Gotowe kotlety połóż na talerzach przykrytych sałatą. Posyp posiekanym koperkiem.Źródło: Naj