Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2
Dodano: 03.07.2018
Odsłon: 1108
5-6 os. | 60 min | średnie | tanie |
1. Makron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować al dente.
Pokrojony boczek w kształcie prostokątów wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni.
Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do podsmażanego boczku.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jajka rozbić , zmiksować wraz z solą, pieprzem i połową parmezanu w osobnej miseczce.
Odcedzony makaron przełożyć do garnka lub na dużą patelnie, dodać boczek oraz zawartość miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu.
Po dwóch minutach ściągnąć z ognia i nałożyć na talerze, ozdabiając parmezanem i natką pietruszki według uznania.
Porady:
Parmezan najlepiej kupić w kawałku i osobiście zetrzeć na tarce.
Czas podgrzewania wszystkich składników ma być naprawdę krótki, jajka z serem mają tworzyć sos, nie mogą być ścięte.
Czosnek można pokroić samemu, stanie się bardziej intensywny.
Natkę pietruszki można zastąpić listkami świeżej bazylii.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)