Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z burakami i serem"
Do miski wsyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, cukier, płaską łyżeczkę soli i 10 dag pokrojonego masła. wymieszaj mikserem z końcówkami w kształcie haka. Masę przenieś na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i schowaj do lodówki na ok. 30 min.
Buraki obierz, opłucz i każdy pokrój na 3 kawałki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju z pozostałym masłem. Wrzuć buraki. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min, przewracając je od czasu do czasu. Dodaj do warzyw 2 łyżki octu oraz miód. Oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i duś buraczki jeszcze ok. 10 min.
Ciasto rozwałkuj, plackiem wylep spód i bok formy na tartę (o śr. 25 cm), ponakłuwaj ciasto widelcem. Rozłóż buraki. Piecz 25 min w 175 st.
Kapary posiekaj. Listki ziół opłucz, także drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. wymieszaj z pozostałym octem i olejem. Sos przypraw solą i pieprzem. Upieczoną tartę posyp pokruszoną fetą, polej sosem.Źródło: Tina
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 595
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 91
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 91
Nie masz pomysłu na szybką, słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Nic prost...
Odsłon: 177
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 57
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 595
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 91
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 91
Nie masz pomysłu na szybką, słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Nic prost...
Odsłon: 177
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 57
Składniki
Do miski wsyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, cukier, płaską łyżeczkę soli i 10 dag pokrojonego masła. wymieszaj mikserem z końcówkami w kształcie haka. Masę przenieś na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i schowaj do lodówki na ok. 30 min.
Buraki obierz, opłucz i każdy pokrój na 3 kawałki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju z pozostałym masłem. Wrzuć buraki. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min, przewracając je od czasu do czasu. Dodaj do warzyw 2 łyżki octu oraz miód. Oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i duś buraczki jeszcze ok. 10 min.
Ciasto rozwałkuj, plackiem wylep spód i bok formy na tartę (o śr. 25 cm), ponakłuwaj ciasto widelcem. Rozłóż buraki. Piecz 25 min w 175 st.
Kapary posiekaj. Listki ziół opłucz, także drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. wymieszaj z pozostałym octem i olejem. Sos przypraw solą i pieprzem. Upieczoną tartę posyp pokruszoną fetą, polej sosem.Źródło: Tina
Przepisy Dania główne
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Siekane kotleciki drobiowe
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 5
Ślimaczki z młodej kapusty
Młoda kapusta w takim wydaniu , to królowa stołu.
Odsłon: 69