Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z mielonym mięsem"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 513
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2550
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1863
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1087
Świąteczne smaki.
Odsłon: 150
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1719
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 513
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2550
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1863
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1087
Świąteczne smaki.
Odsłon: 150
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1719
Składniki
Zagnieść kruche ciasto z mąki, żółtka, masła, dodać sól i łyżkę wody. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciastem wylepić dno i boki małej tortownicy, posmarowanej łyżką oleju. Ponakłuwać widelcem. Podpiekać na złoto przez 15 min w temp. 190°C.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, przesmażyć, przykryć, dusić 20 min. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić, wymieszać z surowym jajkiem.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Posypać pokrojonym w kostkę oscypkiem i liśćmi szpinaku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Najlepsze na gorąco, ale na zimno też dobre.
Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas podpiekania, przykryj je papierem do pieczenia i przysyp suchą fasolą. Potem usuń ją wraz z papierem.
ok. 55 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium