Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tortilla z kiełbaską i ziołami"
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 241
Dzisiaj zapraszam na prawdziwą gorącą czekoladę, ozdobioną kremową bitą śmiet...
Odsłon: 128
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 241
Dzisiaj zapraszam na prawdziwą gorącą czekoladę, ozdobioną kremową bitą śmiet...
Odsłon: 128
Składniki
Czas przygotowania 65 min.
Ziemniaki dobrze umyj. Ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź je, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj, kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj kiełbasę i smaż jeszcze chwilę.
z patelni przełóż do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem (aby wchłonął nadmiar tłuszczu). W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj śmietanę i drobno starty ser. Dokładnie wymieszaj. Na koniec wrzuć pokrojone ziemniaki i kiełbasę z cebulą. Dopraw solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj. Całą zawartość miski przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego (o śr. 26 cm).
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30–35 minut. Aby sprawdzić, czy tortilla jest już gotowa, w czasie pieczenia dociśnij ją na środku widelcem. Danie będzie gotowe, gdy pod widelcem nie będzie pojawiał się płynny sos. Tortillę posyp opłukanymi, osuszonymi i posiekanymi ziołami. Pokrój ją na porcje i od razu podawaj, np. z pikantnym sosem pomidorowym.Źródło: Tina