Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tortilla z kiełbaską i ziołami"
Czas przygotowania 65 min.
Ziemniaki dobrze umyj. Ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź je, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj, kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj kiełbasę i smaż jeszcze chwilę.
z patelni przełóż do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem (aby wchłonął nadmiar tłuszczu). W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj śmietanę i drobno starty ser. Dokładnie wymieszaj. Na koniec wrzuć pokrojone ziemniaki i kiełbasę z cebulą. Dopraw solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj. Całą zawartość miski przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego (o śr. 26 cm).
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30–35 minut. Aby sprawdzić, czy tortilla jest już gotowa, w czasie pieczenia dociśnij ją na środku widelcem. Danie będzie gotowe, gdy pod widelcem nie będzie pojawiał się płynny sos. Tortillę posyp opłukanymi, osuszonymi i posiekanymi ziołami. Pokrój ją na porcje i od razu podawaj, np. z pikantnym sosem pomidorowym.Źródło: Tina
Domowa tortilla, znakomita na lunch bądź na kolację.
Odsłon: 17350
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 565
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 76
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 87
Nie masz pomysłu na szybką, słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Nic prost...
Odsłon: 167
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 48
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 565
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 76
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 87
Nie masz pomysłu na szybką, słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Nic prost...
Odsłon: 167
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 48
Składniki
Czas przygotowania 65 min.
Ziemniaki dobrze umyj. Ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź je, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj, kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj kiełbasę i smaż jeszcze chwilę.
z patelni przełóż do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem (aby wchłonął nadmiar tłuszczu). W innym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj śmietanę i drobno starty ser. Dokładnie wymieszaj. Na koniec wrzuć pokrojone ziemniaki i kiełbasę z cebulą. Dopraw solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj. Całą zawartość miski przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego (o śr. 26 cm).
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30–35 minut. Aby sprawdzić, czy tortilla jest już gotowa, w czasie pieczenia dociśnij ją na środku widelcem. Danie będzie gotowe, gdy pod widelcem nie będzie pojawiał się płynny sos. Tortillę posyp opłukanymi, osuszonymi i posiekanymi ziołami. Pokrój ją na porcje i od razu podawaj, np. z pikantnym sosem pomidorowym.Źródło: Tina
Przepisy Dania główne
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Ślimaczki z młodej kapusty
Młoda kapusta w takim wydaniu , to królowa stołu.
Odsłon: 64
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite...
Odsłon: 181