Do góry

Dania główne Przepis na:

Tuńczyk w pomidorach z makaronem

Tuńczyk w pomidorach z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 614

Dodano:

Odsłon: 5098

Inspiracją było danie ze słoiczka mojej córeczki.

Składniki

  • filet tuńczyka
  • 3 garście makaronu kolanka
  • 2 pomidory
  • 1/2 cukini
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 cebuli
  • garść zielonego groszku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano
  • łyżka mąki
  • ok. 300 ml wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuńczyka posól, popieprz i usmaż na oliwie z oliwek na rumiano z obu stron. Wyjmij usmażonego tuńczyka na ręcznik papierowy by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

  2. W garnku ugotuj makaron (u mnie kolanka)

  3. Cukinię, cebulę i pomidora (miąższ) pokrój w kosteczkę, marchewkę w ćwiartki.

  4. Na osobnej patelni rozgrzej trochę tłuszczu (u mnie margaryna) i zeszklij cebulkę, dodaj marchewkę i chwilę smaż dodaj cukinię oraz pomidora. Wszystko przez chwilę smaż. Dolej ok 300 ml wody i duś na małym ogniu. Dodaj mrożonego groszku. Wrzuć tuńczyka i rozdrobnij go na małe kawałki widelcem. Dopraw do smaku pieprzem, solą i oregano. Duś do miękkości warzyw. Zapraw sos mąką. Zagotuj. Dodaj makaron, wymieszaj. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń