Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiejska pizza z bekonem"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Twaróg zmiksuj na gładko z olejem, mlekiem i cukrem. Wkrusz drożdże, miksuj dalej, aż się rozpuszczą. Następnie wsyp 1/2 łyżeczki soli, trochę suszonego tymianku i mąkę. Wbij jajka. wymieszaj mikserem. Potem zagnieć rękoma gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Przecier pomidorowy wymieszaj z koncentratem. Sos przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, suszonym tymiankiem oraz solą i pieprzem. Oliwki osącz z zalewy, pokrój na połówki. Paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Plasterki bekonu potnij na duże kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Pomidory potnij na cząstki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w kostkę. Żółty ser grubo zetrzyj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
Blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep przygotowanym ciastem. Gęsto ponakłuwaj je widelcem. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym. Posyp oliwkami, paseczkami papryki i cząstkami pomidorów i cebulą. Obłóż kawałkami bekonu. Posyp serem. Piecz ok. 35 minut w temp. 200°C.Źródło: Naj