Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieża z mięsnymi klopsikami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Do maślanki dodajemy 4 jajka, 3 łyżki oleju, roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i łączymy z maślanką, aby powstało gładkie ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron 5–6 grubych placków.
Obrane marchewki i umyte rzodkiewki kroimy w cienkie słupki. 3 całe rzodkiewki zostawmy do dekoracji.
Cukinię kroimy w słupki, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso razem z jajkiem, musztardą, bułką tartą, doprawiamy pieprzem, papryką i solą, mieszamy. Z masy formujemy ok. 16 niedużych klopsików, smażymy na oleju.
Serek łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy marchewkę i rzodkiewkę, mieszamy.
Serkiem z warzywami smarujemy naleśniki i układamy na talerzu jeden na drugim. Na ostatni naleśnik wykładamy klopsiki i od razu podajemy.
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 32 gŹródło: Rewia