Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieża z mięsnymi klopsikami

Wieża z mięsnymi klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Wieża z mięsnymi klopsikami"

Składniki

  • 250 ml maślanki
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g marchwi
  • pęczek rzodkiewek
  • 100 g cukinii
  • 400 g mięsa mielonego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 300 g serka śmietankowego
  • łyżeczka musztardy
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do maślanki dodajemy 4 jajka, 3 łyżki oleju, roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i łączymy z maślanką, aby powstało gładkie ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron 5–6 grubych placków.

  2. Obrane marchewki i umyte rzodkiewki kroimy w cienkie słupki. 3 całe rzodkiewki zostawmy do dekoracji.

  3. Cukinię kroimy w słupki, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso razem z jajkiem, musztardą, bułką tartą, doprawiamy pieprzem, papryką i solą, mieszamy. Z masy formujemy ok. 16 niedużych klopsików, smażymy na oleju.

  4. Serek łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy marchewkę i rzodkiewkę, mieszamy.

  5. Serkiem z warzywami smarujemy naleśniki i układamy na talerzu jeden na drugim. Na ostatni naleśnik wykładamy klopsiki i od razu podajemy.

  6. Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł.

  7. Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 32 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń