Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Włoskie risotto"
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18978
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2019
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18978
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2019
Składniki
Pomidory ponakłuwaj w kilku miejscach. Włóż na chwilę do wrzącej wody. Wyjmij, przestudź, obierz ze skórki. Potem oczyść pomidory z pestek, miąższ pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, jedną z nich posiekaj. Zeszklij na na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodaj ryż.
Mieszając smaż dalej, aż ziarenka staną się szkliste. Wtedy wlej wino i trochę bulionu. Poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Dołóż pomidory. Gotuj dalej ok. 20 minut. W tym czasie dolewaj porcjami pozostały bulion. Parmezan grubo zetrzyj.
Wątróbkę wymocz, oczyść, pokój na kawałki. Dobrze je osusz. Pozostałą cebulę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z resztą oliwy. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i wątróbkę. Mieszając, smaż 5-7 minut. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem.
Risotto wymieszaj z 2/3 startego sera. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerze. Na środek każdej porcji połóż 1/4 wątróbki. Posyp pozostałym parmezanem. Przed podaniem udekoruj, np. natką.Źródło: Naj