Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wytrawna tarta z kapustą"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 214
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34469
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 214
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34469
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Kapustę pokrój w paski. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na mocno rozgrzaną teflonową patelnię. Smaż, aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, mie szając zeszklij. Następnie dodaj posiekaną kapustę i kminek, wlej 1 szklanki wody. Gotuj ok. 5 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przestudź.
Do rozmąconych jajek wlej mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem i posyp bułką tartą.
Rozłóż kapustę, zalej masą mleczno-jajeczną. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Wstaw tortownicę, piecz 50-60 minut.
100 minut. Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie