Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wytrawna tarta z kapustą"
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 20
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 115
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 138
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 144
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 20
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 115
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 138
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 144
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Kapustę pokrój w paski. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na mocno rozgrzaną teflonową patelnię. Smaż, aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, mie szając zeszklij. Następnie dodaj posiekaną kapustę i kminek, wlej 1 szklanki wody. Gotuj ok. 5 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przestudź.
Do rozmąconych jajek wlej mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem i posyp bułką tartą.
Rozłóż kapustę, zalej masą mleczno-jajeczną. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Wstaw tortownicę, piecz 50-60 minut.
100 minut. Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie