Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pasterska- Sheperd's Pie

Zapiekanka pasterska- Sheperd's Pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 1510

Jedna z najbardziej popularnych zapiekanek wprost z Wysp Brytyjskich. Sycąca i aromatyczna. Idealna na rodzinny obiad.

Składniki

  • średnia cebula 2 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • świeży tymianek 10 gałązek
  • liść laurowy 2 szt.
  • cielęcina mielona 500g
  • piwo typ IPA 100ml
  • ziemniaki 800g
  • pieczarki 150g
  • śmietanka 30% 200ml
  • dojrzały cheddar 50g
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • masło 2 kopiaste łyżki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • mleko 1/2 szklanki
  • sól i biały pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew oraz cebulę obieramy. Marchew kroimy w cienkie talarki, cebulę w drobną kostkę. Podsmażamy w rondlu z dodatkiem kopiastej łyżki masła, 2 łyżek oliwy. Dodajemy liście laurowe oraz listki z 8 gałązek tymianku (pozostałe dwie gałązki zostawiamy na sam koniec). Całość oprószamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy przez ok. 8-10 min (do momentu zmięknięcia warzyw). Zmniejszamy ogień, dodajemy mięso, mąkę, skórkę otartą z cytryny (cytrynę uprzednio sparzyć wrzątkiem). Dusimy do odparowania soków z mięsa, podsmażamy do delikatnie brązowego koloru, doprawiamy ponownie solą i białym pieprzem. Dodajemy piwo oraz wodę, tak aby przykryć mięso ponad ok. 1 cm. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, okazjonalnie mieszając przez około godzinę.

  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować kremowe, ziemniaczane puree. Ziemniaki gotować do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzić, ugnieść z dodatkiem kopiastej łyżki masła i 1/2 szklanki pełnego mleka, tak aby uzyskać jednolitą, kremową konsystencję.

  3. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, oprószyć startym cheddarem, posypać listkami z pozostałych dwóch gałązek tymianku, ułożyć warstwę ziemniaczanego puree. Zapiekać przez ok. 40 min, do momentu delikatnego zbrązowienia ziemniaków.

    Doskonale smakuje w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej z bułką tartą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń