Dania główne Przepis na:
Zapiekanka z grilla

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3
Dodano: 18.05.2010
Odsłon: 4878
Składniki
- karkówka, 4 grubsze plastry mięsa
- dobrze topiący się żółty ser, 4 plastry
- cebula, 2-3 sztuki
- papryka (najlepiej mix kolorów), 3 sztuki
- pieczarki, ok. 60 dag
- pomidory, 4-5 sztuk
- przyprawa (najlepiej mix kilku próżnych przypraw-wg. uznania), wg uznania
- folia aluminiowa, 10 metrów
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Najpierw należy rozbić mięso z karkówki ( miejscach najbardziej tłustych mocniej) oraz posypać je sporządzoną przyprawą przyprawa nadaje się również do domowego gotowania) z obu stron. Uszykować 4 długie kawałki folii aluminiowej (muszą być długie!) i ułożyć na nich 4 rozbite plastry karkówki.
-
Na każdym kawałku karkówki położyć plaster dobrze topiącego się żółtego sera i złożyć mięso w pół.
-
Pokroić wszystkie wymienione warzywa w kostkę, prócz pieczarek, je przekroić na pół, a następnie posiekać od góry dołu. Plasterki pieczarek muszą być widoczne.
-
Po kolei nasypywać na złożone mięso położone na folii warzywa. Kolejność bez znaczenia. Posypać jeszcze raz przyprawą.
-
Zawinąć o ile to możliwe w "cukierki". Jeśli zapiekanka jest za duża, to należy użyć więcej folii aluminiowej i zawinąć na dwa razy.
-
Po rozpaleniu grilla położyć na żarze i często obracać. Piec około 45 minut. Piszę około, bo ja na oko piekę. Zazwyczaj gdy przez folię zaczynają przeciekać soki (może po pół godzinie), to częściej obracam. Ja osobiście zawsze ściągam najpierw jedną zapiekankę i albo szukam ochotnika by ją rozwinął i spróbował, albo sam próbuję. MIĘSO MUSI BYĆ MIĘKKIE!!!
-
Położyć na talerzu i.... MMMMM PALCE LIZAĆ!!!!
Komentarze do przepisu (0)