Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanki z kurczakiem i zielonym pesto"
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 124
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 489
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 232
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 124
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 489
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 232
Składniki
Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 5,20 zł
Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju 3–4 minuty na jasnozłoty kolor, ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy na talerz.
Paprykę kroimy w niezbyt grube paski. Pomidorki cherry przekrawamy na pół. Umyte liście szpinaku osuszamy papierowym ręcznikiem. Ser grana padano ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Bagietkę przekrawamy na pół i obie części przecinamy wzdłuż.
Bagietki dokładnie smarujemy sosem pesto. Następnie układamy listki szpinaku, a na nich paski papryki oraz pomidorki cherry. Na koniec kładziemy kawałki podsmażonego kurczaka. Posypujemy tartym serem i zapiekamy 8–10 minut w 200oC.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami szpinaku i od razu podajemy na stół.
Wartość odżywcza porcji 480 kcal. Białko 38 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia