Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w kapuście kiszonej.

Żeberka w kapuście kiszonej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 14927

Pyszne danie na każdą porę roku. Można zjeść same lub z ziemniakami. Zdjęcie pożyczyłam z netu by pokazać jakie mają być ( wysokie ) kawałki żeberek. :)

Składniki

  • 4 duże porcje żeberek - wysokie
  • zalewa - sos do żeberek:
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 100 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • 1kg kapusty kiszonej - przepłukanej, nie krojonej żeby nie wyszła paćka
  • 4 liście lurowe
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 2 cebule
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania z liśćmi laurowymi. Ja gotuję pod przykryciem z dodatkiem cebuli by zmniejszyć intensywność zapachu.

  2. W tym czasie przygotowuję zalewę i żeberka.
    Mieszam:
    paprykę ostrą, słodką, sos sojowy, keczup, musztardę,sól, pieprz.
    W tak przygotowanej zaprawie zanurzam żeberka i od razu kładę je do wysokiej patelni i solidnie obsmażam. Podlewam wodą tak by żeberka były prawie zakryte

  3. Teraz kroję drobno słoninę i razem z cebulą daję na patelnię. Kiedy cebula się zeszkli dodaję mąkę i robię zasmażkę, którą wkładam do kapusty.

  4. Teraz biorę brytfankę lub naczynie żaroodporne i przekładam część kapusty. Na nią wykładam żeberka i zakrywam drugą częścią kapusty.
    Kapustę i żeberka zalewam sosem, który pozostał po duszeniu żeberek, tak żeby lekko wystawała kapusta.

  5. Brytfankę wkładam jeszcze na 10 - 15 min. do piekarnika nastawionego na 170 st.



    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 24 sierpnia 2014 to musi byc dobre!!! troche pracy to wymaga, ale mysle, ze warto... :-)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń