Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 40
Dodano: 24.08.2014
Odsłon: 17231
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Kapustę zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania z liśćmi laurowymi. Ja gotuję pod przykryciem z dodatkiem cebuli by zmniejszyć intensywność zapachu.
W tym czasie przygotowuję zalewę i żeberka.
Mieszam:
paprykę ostrą, słodką, sos sojowy, keczup, musztardę,sól, pieprz.
W tak przygotowanej zaprawie zanurzam żeberka i od razu kładę je do wysokiej patelni i solidnie obsmażam. Podlewam wodą tak by żeberka były prawie zakryte
Teraz kroję drobno słoninę i razem z cebulą daję na patelnię. Kiedy cebula się zeszkli dodaję mąkę i robię zasmażkę, którą wkładam do kapusty.
Teraz biorę brytfankę lub naczynie żaroodporne i przekładam część kapusty. Na nią wykładam żeberka i zakrywam drugą częścią kapusty.
Kapustę i żeberka zalewam sosem, który pozostał po duszeniu żeberek, tak żeby lekko wystawała kapusta.
Brytfankę wkładam jeszcze na 10 - 15 min. do piekarnika nastawionego na 170 st.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Futka 24 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszne! Już czuję jak wspaniale pachną :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

oldfork 24 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Muszą być pyszne, zabiorę do wypróbowania Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

bozka44 24 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
to musi byc dobre!!! troche pracy to wymaga, ale mysle, ze warto... :-)) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz