Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie na każdą porę roku. Można zjeść same lub z ziemniakami. Zdjęcie pożyczyłam z netu by pokazać jakie mają być ( wysokie ) kawałki żeberek. :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 250
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 237
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 250
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 237
Składniki
Kapustę zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania z liśćmi laurowymi. Ja gotuję pod przykryciem z dodatkiem cebuli by zmniejszyć intensywność zapachu.
W tym czasie przygotowuję zalewę i żeberka. Mieszam: paprykę ostrą, słodką, sos sojowy, keczup, musztardę,sól, pieprz. W tak przygotowanej zaprawie zanurzam żeberka i od razu kładę je do wysokiej patelni i solidnie obsmażam. Podlewam wodą tak by żeberka były prawie zakryte
Teraz kroję drobno słoninę i razem z cebulą daję na patelnię. Kiedy cebula się zeszkli dodaję mąkę i robię zasmażkę, którą wkładam do kapusty.
Teraz biorę brytfankę lub naczynie żaroodporne i przekładam część kapusty. Na nią wykładam żeberka i zakrywam drugą częścią kapusty. Kapustę i żeberka zalewam sosem, który pozostał po duszeniu żeberek, tak żeby lekko wystawała kapusta.
Brytfankę wkładam jeszcze na 10 - 15 min. do piekarnika nastawionego na 170 st. Smacznego :)