Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego warto jeść ziemniaki i ciekawostka o skrobi z ziemniaków.
Ziemniaki
Krótka historia
Jedne z najbardziej sycących warzyw bulwiastych, które daje nam matka natura. W Polsce ziemniaki pojawiły się po zwycięstwie Jana III Sobieskiego pod Wiedniem (1683 rok), gdy został on obdarowany sadzonkami od Leopolda I.
Wartości odżywcze
Ziemniaki to około 20g/100g węglowodanów złożonych, które sycą i dodają energii. Aby jak najwięcej z tych węglowodanów zostało utrzymanych przy gotowaniu należałoby gotować je na parze lub w mundurkach. Warto również zauważyć, że ziemniaki w swoim składzie mają sporą ilość witaminy C oraz witaminy z grupy B. Ponadto dostarczają ludziom żelaza, magnezu oraz potasu.
Właściwości
• Dodają energii
• Regulują trawienie
• Ziemniaki zawierają błonnik, który przyczynia się do obniżenia
cholesterolu we krwi
• Błonnik zawarty w ziemniakach również spowalnia uwalnianie
cukru do krwiobiegu
• Duża dawka potasu zawarta w ziemniakach jest pomocna dla
osób z nadciśnieniem tętniczym
Mała przydatna ciekawostka:
Ziemniaki mają wiele odmian. Jedne zawierają więcej jedne mniej skrobi. Aby sprawdzić zawartość skrobi w ziemniakach, jeżeli nie wiemy, jaką odmianę posiadamy, możemy przekroić ziemniaka na pół i potrzeć obie połowy o siebie. Ziemniak, który będzie się kleił ma dużo więcej skrobi niż ziemniak, który kleić się nie będzie. Zapytacie- po co to sprawdzać? Otóż lepsze do frytek, placków czy pyz są ziemniaki z większą ilością skrobi, a z mniejszą nadają się bardziej do sałatek albo do gotowania.
Ziemniaki wbrew pozorom nie tuczą!
Tuczy nas to jak te ziemniaki jemy! Np. Ziemniaki z sosem na bazie śmietany, frytki na oleju, pyzy, kopytka i inne potrawy, do których dodajemy mąkę. To właśnie, dlatego ziemniaki dostały miano tuczących.
Linki z których korzystałam
https://beszamel.se.pl/ziemniaki/ziemniak-historia-odmiany-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze,17926/
https://zywienie.abczdrowie.pl/ziemniak
mogą być dodatkiem do mięska lub podane z maślanką stworzą super posiłek
Odsłon: 1064
Gołąbki z ziemniakami. Mój debiut kulinarny w tym temacie. Zawsze jednak musi...
Odsłon: 7957
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 73
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 74
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 253
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 73
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 74
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 253
Składniki
Ziemniaki Krótka historia Jedne z najbardziej sycących warzyw bulwiastych, które daje nam matka natura. W Polsce ziemniaki pojawiły się po zwycięstwie Jana III Sobieskiego pod Wiedniem (1683 rok), gdy został on obdarowany sadzonkami od Leopolda I. Wartości odżywcze Ziemniaki to około 20g/100g węglowodanów złożonych, które sycą i dodają energii. Aby jak najwięcej z tych węglowodanów zostało utrzymanych przy gotowaniu należałoby gotować je na parze lub w mundurkach. Warto również zauważyć, że ziemniaki w swoim składzie mają sporą ilość witaminy C oraz witaminy z grupy B. Ponadto dostarczają ludziom żelaza, magnezu oraz potasu.
Właściwości • Dodają energii • Regulują trawienie • Ziemniaki zawierają błonnik, który przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi • Błonnik zawarty w ziemniakach również spowalnia uwalnianie cukru do krwiobiegu • Duża dawka potasu zawarta w ziemniakach jest pomocna dla osób z nadciśnieniem tętniczym
Mała przydatna ciekawostka: Ziemniaki mają wiele odmian. Jedne zawierają więcej jedne mniej skrobi. Aby sprawdzić zawartość skrobi w ziemniakach, jeżeli nie wiemy, jaką odmianę posiadamy, możemy przekroić ziemniaka na pół i potrzeć obie połowy o siebie. Ziemniak, który będzie się kleił ma dużo więcej skrobi niż ziemniak, który kleić się nie będzie. Zapytacie- po co to sprawdzać? Otóż lepsze do frytek, placków czy pyz są ziemniaki z większą ilością skrobi, a z mniejszą nadają się bardziej do sałatek albo do gotowania. Ziemniaki wbrew pozorom nie tuczą! Tuczy nas to jak te ziemniaki jemy! Np. Ziemniaki z sosem na bazie śmietany, frytki na oleju, pyzy, kopytka i inne potrawy, do których dodajemy mąkę. To właśnie, dlatego ziemniaki dostały miano tuczących.
Linki z których korzystałam https://beszamel.se.pl/ziemniaki/ziemniak-historia-odmiany-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze,17926/ https://zywienie.abczdrowie.pl/ziemniak
Przepisy Dania główne
Dania główne
Danie dnia
Dania główne
Roladki z papryką
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Danie dnia
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 35
Roladki z papryką
Roladki z obłędnym nadzieniem. Pyszne nadziewane roladki, które zniknęły ze s...
Odsłon: 38