Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowy naleśnik

Ziołowy naleśnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4435

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Ziołowy naleśnik"

Składniki

  • 5 jaj
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 pęczki (doniczki) bazylii
  • ząbek czosnku
  • łyżka orzechów pinii
  • łyżka tartego parmezanu
  • 8 łyżek oliwy
  • 100 g rukoli
  • 75 g prosciutto
  • słoik (280 g) papryki z grilla
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziołowy naleśnik

Przygotowanie

  1. Jaja, mleko, wodę i mąkę wymieszaj na gładkie ciasto. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

  2. Oderwij listki z bazylii. Połowę rozłóż na posmarowanej blasze i wlej ciasto. Piecz w piekarniku w temp. 200 st. 15-20 min.

  3. Posiekaj pozostałe liście bazylii: Czosnek obierz i posiekaj. l Wymieszaj bazylię, czosnek, orzeszki, parmezan i oliwę. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Rukolę umyj i osusz. Na upieczonym cieście rozłóż prosciutto i rukolę. Zwijaj w dość ciasny rulon (z szerokiej strony). Ostrym nożem pokrój w grube plastry. Podawaj z grillowanymi paprykami.

  5. Czas przygotowania: 30 minut 500 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń