Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurawinowy indyk w cieście"
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Składniki
Mięso natrzyj czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Owiń folią i włóż do lodówki. Mąkę przesiej z solą do miski. W środku zrób zagłębienie, wkrusz tam drożdże, posyp cukrem i wlej 1 szkl. letniej wody.
Gdy rozczyn wyrośnie, wyrób ciasto, dodając jajko, resztę wody i pod koniec olej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Grzyby i cebule posiekaj, przesmaż na maśle. Przypraw solą, pieprzem i musztardą.
W mięsie wytnij kieszeń, napełnij ją żurawiną. Filet zepnij wykałaczkami i obwiąż nitką. Zrumień na oleju. Ostudź i usuń wykałaczki oraz nitkę. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 cm.
Placek posmaruj ostudzonymi grzybami, ułóż mięso. Zlep brzegi ciasta, odetnij jego nadmiar. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem (zlepieniem do dołu). Piecz 1,5 godz. w 180 st. Pieczeń posmaruj wodą i przykryj na chwilę ściereczką.Źródło: Tina