Do góry

Desery Przepis na:

Babka z figami

Babka z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 9

Smaczny pomysł na "Babka z figami"

Składniki

  • 6 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka startej skórki cytryny
  • 2 jajka l szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki poznańskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kandyzowanych ananasów
  • tłuszcz i mąka poznańska do wysypania formy. Wykończenie: opakowanie gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • duża świeża figa
  • inne owoce do dekoracji
  • plaster ananasa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka z figami

Przygotowanie

  1. Utrzyj miękkie masło z cukrem, skórką startą z cytryny i żółtkami na masę.

  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie połącz obie masy, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wreszcie – drobno posiekanego kandyzowanego ananasa.

  3. Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i przełóż do nich gotowe ciasto. Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160o C przez około 30 minut.

  4. Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestygnięcia w foremkach, a potem wyjmij na metalową kratkę. Każdą babeczkę możesz posypać cukrem pudrem.

  5. Środki babeczek napełnij kwaśną śmietaną, udekoruj kawałkiem figi, pokrojonym ananasem i innymi owocami, które lubisz.

  6. Czas przygotowania: 45 min Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 409 kcal

  7. Po upieczeniu, zamiast posypać babkę cukrem pudrem, możesz polać ją rozpuszczoną polewą czekoladową, o smaku toffi lub karmelową.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń