Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 157
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20775
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29169
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 157
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20775
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29169
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Składniki
Utrzyj miękkie masło z cukrem, skórką startą z cytryny i żółtkami na masę.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie połącz obie masy, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wreszcie – drobno posiekanego kandyzowanego ananasa.
Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i przełóż do nich gotowe ciasto. Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160o C przez około 30 minut.
Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestygnięcia w foremkach, a potem wyjmij na metalową kratkę. Każdą babeczkę możesz posypać cukrem pudrem.
Środki babeczek napełnij kwaśną śmietaną, udekoruj kawałkiem figi, pokrojonym ananasem i innymi owocami, które lubisz.
Czas przygotowania: 45 min Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 409 kcal
Po upieczeniu, zamiast posypać babkę cukrem pudrem, możesz polać ją rozpuszczoną polewą czekoladową, o smaku toffi lub karmelową.Źródło: Na żywo