Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cannoli z twarożkiem"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
. Ciasto: masło schłodź, jajko roztrzep. Wszystkie (bez białka) wymieszaj, wlewając w miarę potrzeby wino lub rum – długo wygniataj rękoma elastyczne ciasto (jak na faworki), zbierając boki ciasta do środka.
Wstaw na 15 minut do lodówki. Odrywaj porcje ciasta i cienko rozwałkuj. Placuszki nałóż na rurki, końce zlep, smarując je białkiem.
Dużą ilość oleju rozgrzej do temp. 180°C (w niższej temp. ciasto nasiąknie tłuszczem, w wyższej rurki na zewnątrz szybko się zrumienią, a w środku pozostaną surowe). Włóż rurki, usmaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmij, osusz.
Masa: czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ricottę, skórkę pomarańczową i cytrynową wymieszaj z czekoladą (ale uwaga, czekolada elektryzuje się i „wybucha”). Dodaj do smaku cukier. Masę włóż do rękawa cukierniczego. Napełnij rurki, oprósz cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie