Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cannoli z twarożkiem"
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 179
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 190
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 75
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 179
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 190
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 75
Składniki
. Ciasto: masło schłodź, jajko roztrzep. Wszystkie (bez białka) wymieszaj, wlewając w miarę potrzeby wino lub rum – długo wygniataj rękoma elastyczne ciasto (jak na faworki), zbierając boki ciasta do środka.
Wstaw na 15 minut do lodówki. Odrywaj porcje ciasta i cienko rozwałkuj. Placuszki nałóż na rurki, końce zlep, smarując je białkiem.
Dużą ilość oleju rozgrzej do temp. 180°C (w niższej temp. ciasto nasiąknie tłuszczem, w wyższej rurki na zewnątrz szybko się zrumienią, a w środku pozostaną surowe). Włóż rurki, usmaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmij, osusz.
Masa: czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ricottę, skórkę pomarańczową i cytrynową wymieszaj z czekoladą (ale uwaga, czekolada elektryzuje się i „wybucha”). Dodaj do smaku cukier. Masę włóż do rękawa cukierniczego. Napełnij rurki, oprósz cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie